keskiviikkona, toukokuuta 27, 2009

Valkoisessa on kaikki värit

Valkoinen on kevään väri siinä missä vihreä ja keltainenkin. Kävin eilen Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa tutkailemassa valkoista (ja vähän muutakin, mutta siihen palaan myöhemmin). Tällaisena sadepäivänä olisi ihana kuljeksia ja kuvailla kaikkien näiden aurinkopäivien jälkeen, mutta työnteko sateella vie voimat niin tyystin, että ainakaan tänään en ole jaksanut poistua kotoa enää mihinkään. Siispä pidän sadetta sisällä ja muistelen eilistä aurinkoa.

Ennen valkoista kuitenkin katsaus väriä vaihtavaan latvustoon. Tasan kymmenen päivää sitten otin kuvan samasta paikasta.

Valkoiset narsissit ovat kauniita. Keltaiset sukulaisensa ovat iloisia ja hauskoja, ehkä hieman arkisiakin, mutta valkoisissa on jotain herkkää ja hienostunutta. Kasvitieteellisestä löytyi uusi tuttavuus; orkideanarsissi. Sirojen kukkien tuoksu oli vienon suloinen.

Muitakin narsisseja vielä näkyi, vaikka niiden kukinta taitaa olla jo loppusuoralla.


Nyt kun jumiutuin narsisseihin, en voi olla lisäämättä joukkoon vielä lemmikkiäni, runoilijannarsissia. Oikea nimi (jos kasvilla nyt voi olla oikeaa nimeä; tunnistettava taitaa olla parempi ilmaus) on muistaakseni valkonarsissi. Kaverusten kuva on suvun kesäpaikasta ja tätini on kertonut istuttaneensa narsissien sipulit joskus kuusikymmentäluvulla. Sipulien alkuperää hän ei ikävä kyllä muistanut. Narsissit ovat kukkineet samalla paikalla jo vuosikymmeniä ilman mitään erityisempää hoitoa.

Takaisin kasvitieteelliseen! Kirjoitin viimeksi kirsikoiden ja muidenkin hedelmäpuiden kukkien kauneudesta. Sanojen vakuudeksi liitän vielä kuvan kukkivasta hapankirsikasta.

Lisää kauniita hedelmäkukkijoita. Ensimmäisenä esittäytyy luumu:

Ja vielä henkilökohtainen suosikkini; ussurinpäärynä. Ussurinpäärynä on kasvanut äitini pihalla jo vuosia ja sen kukinta on aina upea. Yhtään päärynää puu ei kylläkään ole tehnyt. Ehkä se tarvitsisi pölyttäjän. Tosin luin jostain, että puun hedelmät eivät ole erityisen makoisia, ja puuta onkin luonnehdittu koristepäärynäksi. Joka tapauksessa ussurinpäärynä on kaunis ja ilmastollisesti melko kestävä. Kauniiden kukkien lisäksi puu saa upean syysvärin ja sen lehdet ovat hauskan ripsureunaiset.

Hedelmäpuiden jatkeeksi luonnonvaraisenakin esiintyvä oratuomi, jonka kirpeitä luumarjoja voisi käyttää vaikkapa mehuksi.

Valkoista, valkoista. Tuntuu että juuri nyt kaikki kukkii valkoisena. Tuomet, joiden tuoksu on syrjäyttänyt poppelien makean lemun, norjanangervo kaartuvina kukkaputouksina, hedelmäpuita, hedelmäpuita.

Jotain kummallista ja eksoottistakin kasvitieteellisestä löytyi...

Ei kommentteja: